Navadna sadna gniloba

Simptomi: Bolezen okužuje tako pečkarje kot koščičarje. Pojavlja se na dozorevajočih in zrelih plodovih, kjer se okoli majhne ranice sprva pojavi gniloba, ki se kasneje krožno širi. Na gnilobni pegi se pojavijo koncentrični krogi, kis o ležišča nespolnih trosov. Okuženi plodovi odpadejo ali ostanejo na drevesu, se posušijo in zgrbančijo in so naslednje leto vir novih okužbe. Glivo lahko zanesemo tudi v skladišče in hladilnice.

Navadna sadna gniloba (Monilinia fructigena) na breskvi

Bolezen pospešuje prekomerno gnojenje, goste krošnje dreves, plodovi, ki se drgnejo med sabo in insekti, ki na plodovih povzročajo ranice. Gliva prezimuje na posušenih in zgrbančenih plodovih iz preteklega leta, zato jih pri rezi odstranjujemo.

Varstvo: Priporočamo zmerno gnojenje nasadov, ustrezno rez in redčenje plodov ter zatiranje insektov. Uporabimo pripravek Teldor SC 500, škropimo lahko največ trikrat in sicer prvič ob barvanju plodov, drugič in tretjič v 12 do 14-dnevnih presledkih.

Sledite nam

Avtorske pravice © Bayer AG